Turizm

Gezilecek,görülecek yerler aslında çoktur. (Doğal güzellikler,zaten Allah vergisidir.) Geçmişten geleceğe uzanan tarihi denebilecek eserler şunlardır. Kabristan-lıklar şu an tek-tük ayakta kalabilen ekmek fı-rınları, su değirmenleri,çeşmeler ve köprülerdir. Tarihi (Anıt) ağaçlar mevcuttur. Ancak koruma altına alınıp, tanıtıcı levhaların bulundurulması gerekmektedir.

Sis-Evliya Tepesi mezarlığı,Konakyanı mezar-lığının üst kısmı ile Gültepe cami yanı ve kooperatif yanı mezarlıklar tarihi mezarlıklardır. Ne zamandan beri mezarlık olarak kullanıldıkları hakkında kesin bilgi yoktur.Geyikli adı SİSDAĞI ile bütünleşmiştir.(2182 m)

Sisdağının ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Sisdağı çok eski bir yerleşim alanıdır. Han yanı ve Göyalak mevkilerinde ilk yerleşimin olduğu sanılmak-tadır.Eynesil obası başındaki kayalıklardan sütlerin kıl borular içerisinde Görele-Karabörk çevresine aktarıldığı bilinmektedir.

Sisdağı yaylası;Kalpakkaya,Kanlıkaya,Evliya tepesi,Kayasis,Erkeksu,Dokuzoluk ve Çeğelkaşı ile çevrili-dir.Sisdağının üzeri geniş düzlüktür. Ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır. Her iki tarafı yüksek kayalıktır. Bu platonun üzeri “topuk” denilen iğneli çim ile kaplıdır. Üzerinden sis eksik olmadığından Sisdağı adı altında anılmaktadır. Suları soğuk ve bordur. Etrafı cam ve gürgen ağaçları ile çevrilidir. Havası iyidir. Mal yaylası değil insan yaylasıdır.

Sisdağı ve eteklerinden çıkan Ağasar dereleri türkülere kaynak olmuştur. Çevrenin tabii çalgısı kemençedir. Kemençe,davul,zurna ile oynanan oyuna horon denir.Sisdağında Cumartesi günleri haftalık Pazar kurulur. Pazar,çevrenin alış-veriş merkezidir. Hayvansan ürünlerden yağı,peyniri vs burada satılır. Vakfikebir yağları kaynağını buradan alır. Her yıl temmuz ayının üçüncü Cumartesi günü “Otçu haftası” denilen bir anlamda panayır kurulur. Bu günü yurt içi ve yurt dışından çok sayıda gelenler olur. Son yıllarda Geyikli Belediyesince organize edilen bu şenliğe,Cuma günü öğleden sonra başlanır. Gece yarılarına kadar horon oynanır. Cumartesi günü topluca eğlenilir. Çalışanlar izinlerini bu güne denk getirmek isterler. Şenliğe 10.000 ‘den fazla insan katılır.

Sisdağının geleneksel yemeği et kavurmasıdır. Bu günde 300-500 arası inek,koyun kesilir. Taze et alınır. Belli bir ücret karşılığı et kavuran kişiler vardır. Bunlara “yahnici” denir. Ya bunlara et kavurtulur ya da piknik tüpleri ile kendileri pişirmektedir. Soğuk suyla yenen bu yemek hayat boyu unutulmaz. Sisdağı yaylası turizm yönü ile tanıtıla-mamıştır. 30 yataklı bir otel vardır. Ayrıca bir otel de inşaat halindedir. Lokantalar,kahvehaneler ve çay ocakları bulunmaktadır. Geyikli Belediyesince modern bir tuvalet yapılmıştır. Çok sayıda su çeşmesi vardır. Bir de cami vardır.Tüm olumsuzluklara rağmen Sisdağı Türkiye’ ye ününü duyurmuştur.

Günü birlik Sisdağına gidilebilmekte ve konakla imkanı bulunmaktadır.Halk misafirperverdir. Evlerde misafir kabul edilebilir. Bu güne mülki idareciler ve çok sayıda halk gelir. Gelenlerin büyük çoğunluğu Trabzon İlinden (Şalpazarı, Beşikdüzü,Vakfıkebir)Giresun İlinden (Göre-le, Eynesil )ve yerli yabancı gurbetçiler katılır. Sis dağı,sahile yaklaşık 35 kilometredir. Sahilde Beşikdüzü ve Vakfıkebir İlçelerinde turistik oteller mevcuttur. Bu otellerde konaklayan turistler güneş ve denizden faydalanıp, Sis dağı yaylasına gelip,dağ havasını, çevrenin otantik zenginliğini görmelidir. Bu hususta turlar düzenlenmelidir. Sis dağı Milli park ilan edilmelidir. Yine 2300 rakımlı Kadırga Yaylasına da her yıl Temmuz ayının 3.haftası Cuma “otçu şenlikleri “yapılmaktadır.Yöremize gelen kişiler ulaşımı, otel ve lokanta sıkıntısı çekmektedir. Yöremizdeki müteşebbis-lerin bu konuya el atmaları gerekmektedir.

GEZİ VE MESİRE YERLERİ

Günübirlik çok güzel gezi ve mesire yerleri mevcuttur. Küçükdüz, Avuzbaşı,Kabalak,Erkeksu,Evliya tepesi (Halil) vs sayılabilir.

KÜÇÜK DÜZ:Yeşilyurt mahallesinde,yerleşim merkezinden Sis dağı istikameti yönünden,yarım saat (yaya) mesafedir.

AVUZBAŞI: Yeşilyurt mahallesi Aşağıkialan mezrasının hemen tarafında genişçe bir düzlüktür. Genişçe bir düzlük SisDağı yaylasına çıkılan yaya yollardan birisi yakınından geçer. Suyu vardır. Yanında bir Evliya olduğu söylenmektedir.

HALİL EVLİYASI TEPESİ: SisDağı yaylası üzerindedir. Rakım 2.182m dir. Şehitlik mevcuttur. An-cak ne zamandan beri olduğu bilinmektedir.Ziyaret edilip, dua okunur. Namaz kılınıp,dilek tutulur.

Tam zirvede hafifçe rüzgar esmektedir. İhtiya-cınız olan suyu yanınızda getirmeniz gerekir. Zirve-den bakıldığında sahilden yukarısı görülmektedir.Hafif-lediğinizi hissedeceksiniz Manzara müthiştir.

ERKEKSU: Yan yana üç tane oluktan su akar. Suyu bol ve soğuktur. Yeraltından çıkmaktadır. Zaman zaman balık yavrularının aktığı da görülür. Sisdağı yaylasındadır.

Halk arasında söylenenlere göre, çobanın birisi bir koyunu tek başına yemeğe başlar. Susayınca su içer. Bu şekilde bir koyunu bitirir. Ancak bir müddet sonra çoban sancılar içerisinde kıvranarak ölür. Bu olay üzerine çoban öldüren manasında “Erkeksu” diye anılmaktadır.

BÜK:Yeşilyurt mahallesi sınırları içerisinde bulunur. Bük değirmeni ve Adembilmez deresi yanında bulunur. Hoşça vakit geçirilecek, bir yer olup,ulaşımı kolaydır.

ACISU:Her yıl Mayıs ayının ilk haftası pazar günü geleneksel Hıdrellez Bayramı(Şalpazarı’ndan 10 km yukarı SisDağı yolu üzerinde) yapılan bir şenliktir. Özellikle gençler ile yaşlılar daha çok rağbet ettiği, horonların oynandığı, piknik yapılan bir yerdir.

Yörede maden suyu çıkmaktadır. Tadından dolayı “Acısu” adı verilmiştir. İçmece olarak kullanılır. Böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği, taş düşürücü olduğu bilinmektedir.Hatta yeraltından çıkarken aktığı demir boruları erittiği bilinmektedir. Eskiden şifa niyetiyle banyo yapıldığı da vakidir.Yörede yaz-kış sürekli lokantalar açıktır. Nefis et ve ızgara çeşitleri bulunmaktadır. Ayrıca otelde mevcuttur.